;
Bilim Ekonomi

2018 Ekonomi Nobeli, İklim Değişikliği ve Teknoloji İlişkisi Üzerine Çalışanlara

2018 Ekonomi Nobel ödülünün, “iklim, inovasyon ve ekonomik büyüme” üzerine çalışan Amerikalı bilim insanları William D. Nordhaus ve Paul M. Romer’e verildiği açıklandı.

Nordhaus, iklim değişikliğinin neden olduğu zararlar üzerine çalışmalarıyla tanınırken, Romer de, sağlıklı bir ekonomik büyümenin nasıl sağlanabileceği üzerine çalışması ile ödülü hak etti.

Akademi yetkilisi, “Bu iki bilim insanının elde ettikleri bilgiler, piyasa ekonomisinin doğa ve bilgi ile nasıl bir etkileşim içinde olduğunu açıklayan yapısal modellerle, ekonomik analizin kapsamını genişletti” açıklamasını yaptı.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi ödül hakkındaki açıklamada, Nordhaus’un “Seragazlarının neden olduğu sorunları sağaltmanın en etkili yolunun, karbon vergisinin küresel ölçekte uygulanması” gerekliliğini gösterdiğini belirtti. Aynı şekilde Romer’in çalışmasının da, “şirketlerin yeni fikir ve inovasyonlar üretmek için arzularının ekonomik güçleri tarafından yönlendirildiğini” gösterdiğini duyurdu. Ödüllerin bu iki isme ve çalışma alanlarına verilmesi, konunun öneminin giderek daha da yükseldiğini göstermesi açısından dikkat çekici.