;
Ekonomi

2017’de Yüksek Verimli Güneş Paneli Fiyatları %37 Düştü

Haber: Barış Kayadelen

Monokristal güneş panellerinin spot fiyatı, ABD Enerji Enformasyon İdaresi IEA(1)’ya göre 2017’de, 72 ¢/W’dan 45¢/W’a düştü. Bu 27 ¢/W, yıl içerisinde %37,5 oranında bir düşüş anlamına geliyor.

Monokristal güneş panelleri, aynı donanım paket/boyut/ağırlıklarındaki polikristal güneş panelleri ile karşılaştırıldıklarında %10 daha fazla verim sağlıyorlar ve günümüzde (ana pazarlarda) polikristallerden sadece %6 daha pahalılar.

Yüksek verimli monokristal güneş panellerindeki bu fiyat düşüşü birden çok faktöre bağlanıyor. Genel olarak hep daha yüksek verimlilik arzulanıyor ancak firmalar tarafından belirlenen bu panellerin fiyatları birçoklarına yüksek geliyordu. Buna rağmen ABD’de konut tipi güneş paneli alıcıları, daha yüksek enerji verimli panelleri kullanarak, ortalama enerji kullanımlarından daha fazla enerji elde etmeyi arzuluyorlar. Çin 2017’de, verimliliği artırmak için kendi “Top Runner” programını uygulamaya koymuştu. Programa göre devlet düzeyinde teşvikler elde etmek için üreticilerin daha yüksek verimli panelleri üretmeleri gerekiyor. Bu program daha düşük verimli polikristal panel üreticilerini teşvikten mahrum bırakarak onları bir nevi mali olarak cezalandırma anlamı taşıyor.

(1)https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=34952

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi