;
Ekonomi

2, 8 Trilyon Dolarlık 177 Şirket 1,5 Derecelik Geleceğe Uyum Planlarını Açıkladı

177 şirket, operasyonlarını ve değer zincirlerini 1,5 derece ile uyumlu bilim tabanlı hedefler ile yürüteceklerini taahhüt etti.

177 şirket, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini sınırlandırmaya yardımcı olmak için oldukça iddialı emisyon azaltma hedefleri belirleme sözü verdi. İlk grubun benzer hedefleri Eylül ayındaki İklim Eylemi Zirvesi’nde açıklamasından bu yana hareket iki kat büyüdü.

“1.5 Dereceye Yönelik İş Hedefleri-Tek Geleceğimiz” (Business Ambition for 1.5°C – Our Only Future) kampanyasının bir parçası olarak yeni imza sahipleri, küresel sıcaklık artışını endüstri dönemi öncesine göre 1,5 derecede sınırlandırılması ve net sıfır emisyonlara 2050’ye kadar ulaşmayı planlayan iklim hedefleri belirleme sözü verdiler.

177 şirket toplu halde, 36 farklı sektörde ve ülkede bulunan 5,8 milyon çalışanı temsil ediyor. Şirketler, 2,8 trilyon doların üzerinde bir piyasa değerine ve Fransa’nın yıllık toplam karbondioksit emisyonuna eşdeğer doğrudan emisyonlara sahip.

Şirketler, iklim bilimcilerin Paris Anlaşması’nın hedeflerini yerine getirmek için gerekli olduğunu söylediği doğrultuda, kurumsal emisyon azaltma hedeflerini bağımsız olarak değerlendiren Bilim Tabanlı Hedefler Girişimi (SBTi) aracılığıyla bilim temelli hedefler belirleme taahhüdü verdiler.

Duyuru, Paris Anlaşması’nın uygulanmaya başlayacağı 2020 yılı öncesinde düzenlenen son iklim zirvesi COP25’te yapıldı.

Bu duyuru ile şirketler “hedef döngüsü” olarak bilinen olumlu bir geribildirim döngüsü yaratma yolunda liderlik ediyor. Hükümet politikaları ve özel sektör birbirlerini güçlendirirken birlikte iklim eylemini bir sonraki seviyeye taşıyorlar. İddialı kurumsal eylemler, güçlü piyasa sinyalleri göndermeye yardımcı olurken, hükümetleri, Ulusal Katkı Beyanları (NDC) ve uzun vadeli stratejiler de dahil olmak üzere ulusal iklim planlarını en son iklim bilimine uygun olarak acilen güçlendirmeleri konusunda cesaretlendirebilir. Hükümetler, 1,5 derecelik yörüngeye göre politikalar ve hedefler koyarak, geleceğin sıfır karbonlu ekonomilerine kararlı bir şekilde yatırım yapma konusunda teşvik sağlayabilir.

BM Genel Sekreteri António Guterres, “Şirketlerin, operasyonları ve değer zincirlerinde hızlı ve iddialı bir eylem gerçekleştirerek bilimin arkasında birleşmesi gerekiyor” dedi. Guterres, “177 büyük şirketin ‘1,5 Derecelik İş Hedefleri’ kampanyası ile 1,5 derecelik bir gelecekle uyumlu bilimsel, doğrulanabilir emisyon azaltma hedefleri belirleme konusunda verdikleri taahhütlerden etkilendim. Bilimsel hedefleri hızlandırarak ve belirleyerek bu şirketler, küresel ekonomi genelinde iş yapmanın ve sistemik değişimi yönlendirmenin yeni yollarına öncülük ediyor” dedi.

SBTi’nin ortaklarından UN Global Compact’ın CEO’su Lise Kingo ise “Tarihin doğru tarafında olmak için son fırsatımıza hızla yaklaşıyoruz. İklim krizi halihazırda tüm dünyada insanları, ticari operasyonları, ekonomileri ve ekosistemleri rahatsız ediyor” dedi.

Kampanyaya katılan şirketlerden bazıları: Abreu Advogados, Aguas Andinas, Ambev, An Post, Auchan Retail Portugal, BanColombia, Beiersdorf, BIAL, Carlsberg Group, Cellnex Telecom, Chanel, CTT – Correios de Portugal, Decathlon, Dr. Reddy’s Laboratories, Dutch-Bangla Pack, Ecolab, EcoVadis, Efacec Power Solutions, EPAL – Empresa Portugesa das Aguas Livres, Europa Mundo Vacaciones, Europcar Mobility Group, Everis Portugal, Givaudan, Green Innovation Group, Grundfos, Henkel, Iberia, Ignitis Group, Infraestruturas de Portugal, International Airlines Group (IAG), Intrepid Travel, Landsec, Lojas Renner, Lundbeck, Multiplex Construction Europe, NOS, Novo Banco, NR Instant Produce, Olam International, Ono Pharmaceutical, Orbia Advance, Orkla, Qalaa Holdings, Red Electrica de España, REN – Redes Energeticas Nacionais, Siemens Gamesa Renewable Energy, Sopra Steria Group, South East Water, Storebrand, Tendam Retail, TenneT Holding, Tesco, The Lux Collective, TMG Automotive, Univar Solutions, Uxua Casa Hotel & Spa ve Yarra Valley Water.