Politika

174 Ülkeden Verilerle Küresel Isınmanın Bedeli

Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun Ağustos ayında yayınladığı “İklim Değişikliğinin Uzun Vadeli Makroekonomik Etkileri” (Long-Term Macroeconomic Effects of Climate Change) raporu 174 ülkeden alınan 1960-2014 yılları arasındaki verilere dayanarak hazırlandı.

Amerikan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun Ağustos ayında yayınladığı “İklim Değişikliğinin Uzun Vadeli Makroekonomik Etkileri” (Long-Term Macroeconomic Effects Of Climate Change) raporu 174 ülkeden alınan 1960-2014 yılları arasındaki verilere dayanarak hazırlandı. Raporda ortalama sıcaklık değişimlerinin kişi başı milli gelire olan etkileri hesaplanmış. Raporda ortaya konan en önemli nokta ise, analiz sonuçlarında, sıcaklık artışının uzun vadeli olumsuz etkilerinin küresel bir özellik sergilemesi. Yani gelir seviyesi yüksek-düşük ve sıcak-soğuk bölge ayrımı olmaksızın ısınmanın uzun vadeli etkilerinin aynı şekilde hissedildiği görülüyor.

Küresel ısınmanın finansal riskleri ve ekonominin istikrarına olumsuz etkileri sebebiyle, Paris Anlaşması’na uyum kapsamında iklim değişikliğinin hızının azaltılmasının ekonomik faydalarının önemi daha da ön plana çıkıyor. Hesaplamalara göre, Paris Anlaşması’nda öngörüldüğü üzere, yıllık ortalama sıcaklık artışının 0,01 derece ile sınırlandırılması, 2100 yılına kadar küresel gelirleri %1,07 oranında azaltırken sıcaklık artışı 0,04 derece olduğunda gelirlerdeki düşüş %7,22 seviyesine çıkıyor.

Raporda ayrıca makroekonomik iklim tahminlerinin, karbon vergilendirmesinde önemli bir veri olduğu belirtiliyor. Karbon vergisinin, bir ton karbondioksit salımı sonucunda ortaya çıkan zararı temsil eden karbonun sosyal bedelini (SCC, social cost of carbon) yansıtması gerekiyor.

 

Önceki Haberler

Lancet: Avrupa Ülkeleri İklim Krizine Karşı Yeterli Siyasi Eylemde Bulunmuyor

Yeni yayımlanan Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım 2024 Avrupa raporu, ülkelerin yurttaşlarını iklim…

13 Mayıs 2024

Uzungöl Yok Oluyor: İklim Değişikliğinin de Parmağı Var!

Uzungöl ile beraber Sera Gölü'nde son yıllarda su seviyesi azalırken, göl tabanlarında ise kirliliğin yanında tortu…

13 Mayıs 2024

Güneş Enerjisi Kapasitesinde Rekor Artış

Türkiye’deki güneş enerjisi kurulu gücü Nisan ayı sonunda Mart ayına göre 1,3 gigavatlık artış ile…

13 Mayıs 2024

Trakya’yı Tehdit Eden Kuraklık Tarıma Büyük Darbe Vurabilir

Prof. Dr. Güner, Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden Trakya’daki kuraklık tehdidine dikkat çekerken, “Araştırmalar Trakya'da…

13 Mayıs 2024

Türkiye Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisini COP29’da Duyuracak

Türkiye'nin iklim başmüzakerecisi ve bakan yardımcısı Varank, Türkiye'nin uzun dönemli iklim değişikliği stratejisinin hazırlandığını aktarırken COP29…

10 Mayıs 2024

2024’ün İlk Çeyreğinde Doğal Afetler 45 Milyar Dolarlık Kayba Neden Oldu

Aon'un yayımladığı Küresel Doğal Afetler Raporu'na göre 2024 yılının ilk çeyreğinde meydana gelen önemli afetler…

10 Mayıs 2024