;
Bilim Ekonomi

15 Devlet ve 4 Eyalet Harekete Geçti! Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı (Global Alliance to Power Past Coal) Almanya’nın Bonn kentinde devam eden iklim zirvesinde bir bildiri yayımladı. İttifak, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülkeler ile eyaletler, iklim değişikliğine karşı tüm dünyada kömürden enerji üretiminin sona ermesi için harekete geçiyor.

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı, Almanya’nın Bonn kentinde devam eden COP23’te bir bildiri yayımladı. Kanada ve İngiltere’nin kurucu ortaklığıyla oluşturulan ittifak kömürden enerji üretiminin durdurulması için çalışacak. 15 devlet ve 4 eyaletin katıldığı ittifak, temiz kalkınmayı teşvik etmek ve iklim değişikliğini önlemek adına ortak hareket edecek.

Rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminin maliyeti düştü ve temiz enerji böylece sayısı giderek artan birçok ülkede düşük maliyetli seçenek haline geldi. Yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımlar yeni kömürlü termik santrallere yapılan yatırımları artık önemli miktarda geçti ve temiz kalkınma trilyonlarca dolar değerinde bir fırsat sunuyor. Düşük karbona geçen ülkeler, iklime dirençli ekonomiler şimdiden çevresel, ekonomik ve sağlık faydalarını görüyor. Koalisyon bu geçişin hızlanmasına yardım etmek istiyor.

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı, temiz kalkınmayı ve iklim değişiğini hızlandırmak için ve enerji üretiminde kömürden çıkış için eyleme geçme kararı alan farklı hükümet ve eyaletleri bir araya getiriyor. İttifak, kömür kullanımına, işçiler ve topluluklar için gerekli desteğin de sağlandığı, sürdürülebilir ve ekonomik açıdan kapsayıcı bir şekilde son verilmesini amaçlıyor.

Angola, Avusturya, Belçika, Kanada, Finlandiya, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Marshall Adaları, Hollanda, Yeni Zelanda, Meksika, Norveç, İsviçre ve İngiltere olmak üzere 15 devletin katıldığı ittifaka, Alberta, British Columbia, Ontario (Kanada), Washington (ABD) eyaletleri de dahil oldu.

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı’nın ana hedefleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir araya gelen hükümetler kendi ülkelerinde mevcut geleneksel kömürlü termik santralleri aşamalı olarak kapatmayı ve operasyonel karbon yakalama ve depolama sistemi olmayan tüm yeni inşa edilen geleneksel kömürlü termik santrallere moratoryum ilan etmek,
  • İş dünyası ve diğer hükümet dışı ortaklar operasyonlarında kömüre dayalı enerji kullanmamak,
  • Ve tüm paydaşlar, politikaları ve yatırımları aracılığıyla temiz enerjiyi desteklemek ve karbon yakalama ve depolama sistemi olmayan tüm yeni geleneksel kömürlü termik santrallere yaptıkları finansmanı sınırlandırmak.

Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı paydaşları bu hedefleri gerçekleştirmek için, kömürün terk edilmesine dair iklim finansmanını da içeren gerçek hayattan örnekler ve iyi uygulamaları paylaşmak ve temiz enerji planları ve hedefleri oluşturmayı da kapsayan ve bu geçişi destekleyecek pratik inisiyatifleri hayat geçirmek için birlikte çalışacak. İttifak, iklim değişikliği mücadelesindeki tüm paydaşları, insanlık için daha iyi bir hayat inşa etme çalışmalarına katılmaya davet edecek. Kanada ve İngiltere’nin kurucu ortaklar olduğu ittifak, daha güvenli bir iklim, daha sağlıklı insanlar ve daha temiz bir ekonomiye doğru bu ivmeyi devam ettirmek adına, COP’24’de kadar ortak sayısını 50’ye çıkarmak için çalışacak.