Politika

11 Ülke Dünya Bankası’na İklim gibi Küresel Krizler için 11 Milyar Dolar Aktaracak

Dünya Bankası, 11 ülkenin iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve diğer küresel zorluklarla mücadele etmek için bankanın finansman kapasitesini 10 yıl içinde 70 milyar dolar artırmak üzere tasarlanan yeni hibrit sermaye ve portföy garantisi araçlarına 11 milyar doların üzerinde katkıda bulunma sözü verdiğini duyurdu.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun Washington’daki bahar toplantılarında duyurulan gönüllü katkılar, ABD ve diğer hissedarların misyonunu 2022’de yoksullukla mücadelenin ötesine genişletmesinden bu yana Dünya Bankası’nın bilançosunda yapılan en büyük tek iyileştirmeyi oluşturuyor.

Nisan 2023’te, Dünya Bankası hissedarları, borç verme kapasitesini 10 yıl içinde yaklaşık 40 milyar dolar artırmak için bankanın kaldıraç oranının artırılmasını ve ilave 10 milyar dolarlık finansmanın kilidini açmak için ikili garantilerin genişletilmesini onayladı.

En son finansman taahhüdünün büyük kısmı (yaklaşık 9 milyar dolar) ABD tarafından, nitelikli projelere özel kredileri ve öz sermaye yatırımlarını destekleyen yeni Portföy Garanti Platformu’na yönelik yapıldı.

Ancak Washington’un katkısının tamamı nakit olmayacak. Bir ABD Hazine yetkilisi, bunun kısmen Dünya Bankası platformu için Kongre’ye yapılacak 750 milyon dolarlık ödenek talebiyle desteklenen bir ABD garantisi olarak geleceğini söyledi.

Japonya garanti programına 1 milyar dolar katkıda bulunduğunu duyururken, Fransa’nın 500 ise milyon dolarlık bir katkıda bulunacağı açıklandı. Belçika da programa katkıda bulunacak ancak henüz miktar bilinmiyor.

İngiltere, Danimarka, Almanya, İtalya, Letonya, Hollanda ve Norveç de kredileri güçlendirmek için hem borç hem de özsermaye özelliklerini içeren hibrit sermaye mekanizmasına katkıda bulundu. İngiltere 100 milyon pound katkı yapacağını açıkladı.

Dünya Bankası mali işler sorumlusu Anshula Kant, bahsi geçen tesislerin yalnızca seragazı emisyonlarını azaltmak veya pandemileri önlemek gibi sınır ötesi faydaları olan projeleri finanse edeceğini söyledi.

Kant, Reuters’e “Bu araçlar bağışçıları bu projelere gönüllü olarak katkıda bulunmaya teşvik ediyor. Diğer yandan, borç alan ülkeleri, faydalarının kendi sınırlarıyla sınırlı olmadığı bu tür projelere yatırım yapmaya teşvik ediyor” açıklamasında bulundu.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye ve Dünya Bankası 1 Milyar Dolarlık Yenilenebilir Enerji Programına İmza Attı

Yenilenebilir enerji kullanımını artırma çabaları doğrultusunda desteklenecek 1 milyar dolarlık program Türkiye’nin önde gelen kamu…

17 Mayıs 2024

Aşırı Hava Olayları Beyin Sağlığımıza Zarar Veriyor

İklim değişikliğinin felç ve sinir sistemi enfeksiyonları gibi beyin rahatsızlıklarını daha da kötüleştirebileceğine dair açık…

17 Mayıs 2024

NOAA: Küresel Mercan Resiflerinin Yüzde 60’ı 2023’te Ağarmış Olabilir

Mercan resiflerini izleyen NOAA, dünyadaki mercan resiflerinin yaklaşık üçte ikisinin geçen yıl ağarmayı tetikleyecek kadar…

17 Mayıs 2024

Türkiye’de Otlaklar Verimsizleşiyor: Geleneksel Hayvancılık Gerileyecek

Milyonlarca insanın geçim kaynağı olan geleneksel hayvancılık, iklim değişikliği nedeniyle tehdit altında. Yeni bir çalışmaya…

16 Mayıs 2024

Gaziantep Geri Dönüşüm İşçilerinin Yaşam ve Çalışma Koşullarını İyileştirmek için Yola Çıktı

WWF-Türkiye'nin Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi işbirliği ile gerçekleştireceği “Gaziantep Geri Dönüşüm İşçileri için Yenilikçi İş Modelleri”…

16 Mayıs 2024

2023 Yazı Son 2000 Yılın En Sıcak Yazıydı

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, 1800’lerin ortalarına kadar dayanan meteorolojik kayıtlara ve Kuzey Yarımküre…

15 Mayıs 2024