;
Afetler Bilim

10 İlde Etkili olan Deprem: Ölü ve Yaralı Sayısı Artıyor, Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

deprem

Yaşanan depremin ardından Kahramanmaraş’ta 7.6 şiddetinde yeni bir deprem daha meydana geldi. AFAD Başkanı Orhan Turan, “7.6’lık deprem artçı değil, bağımsız bir deprem” açıklamasını yaptı. 

YAZI: Şenol BALİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) göre deprem saat 04.17’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.7.4 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu. Yaşanan depremin ardından Kahramanmaraş’ta 7.6 şiddetinde yeni bir deprem daha meydana geldi. AFAD Başkanı AFAD Başkanı Orhan Turan, “7.6’lık deprem artçı değil, bağımsız bir deprem” açıklamasını yaptı.

Ancak sonraki saatlerde AFAD, merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan depremin büyüklüğünü revize etti. AFAD, ilk olarak 7.4 olarak duyurduğu depremin büyüklüğünü, ayrıntılı sismolojik çalışmaların ardından 7.7 olarak revize ettiğini duyurdu.

Aynı deprem Suriye’de de hissedildi. Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus’ta çok sayıda binanın yerle bir olduğu belirtilirken, Suriye Sivil Savunması konuya ilişkin açıklamasında bölgede durumun kötü olduğunu ve acil uluslararası yardıma ihtiyaç duyulduğunu duyurdu.

Hayatını Kaybedenlerin Sayısında Artıyor

İki ülke ve 10 kenti etkileyen depremde resmi açıklamalara göre şimdiye kadar 912 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 385 kişi de yaralandı. Deprem Gaziantep, Sivas, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon başta olmak üzere birçok kentte hissedildi. Çevre illerden de  hissedilen depremlerin ardından artçı sarsıntılar sürüyor. Resmi açıklamada 2 bin 800 binanın yıkıldığı da söylendi. Erdoğan dokuz bin personelin arama kurtarma çalışmasına katıldığını açıkladı.

Arama Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Sabah saatlerimde yapılan açıklamaya göre 2 bine yakın yapı yıkıldı. Hasar alanların sayısı ise henüz net olarak saptanmış değil. Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ekiplerin sahada çalışmaları sürüyor. Birçok kentte bir araya gelen kurtarma ekipleri ve toplanan acil yardımlar hava yolu ulaşımının kapandığı kentlere, karayoluyla ulaşmaya çalışıyor. Sabah saatlerinde bir açıklama yayımlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, yaşanan durumu özetledi ve trafiğin kilitli olduğunu ve yardımların gelemediğini söyledi.

Şu ana kadar; Malatya Zafer Mahallesi’nde depremin etkisiyle yıkılan Hakimbey Apartmanı’nda enkaz altındaki vatandaşları kurtarma çalışmaları sırasında bir kişi sağ çıkarıldı. Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde bir binanın enkazından bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. Gaziantep’in İbrahimli Mahallesinde yıkılan binanın altında kalan bir kişi yaralı, Adana’da Yurt Mahallesi’ndeki yıkılan binadan bir kişi sağ olarak çıkarıldı. Diyarbakır’da Bağlar ilçesi Mevlana Halit Mahallesi Cengizler Caddesi’nde yıkılan binadan iki vatandaş yaralı olarak kurtarıldı. Merkez Yenişehir ilçesinde yıkılan binada, enkaz altında kalan bir çocuk ekiplerin çalışması sonucu kurtarıldı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkılan Osmaniye’deki 10 katlı binanın enkazından bir kız çocuğu kurtarıldı.

Kamu Kurumları, Yollar ve Altyapı Zarar Gördü

Deprem, altyapı tesislerini de vurdu. Hatay’da havalimanının depremde kullanılamaz hâle gelmesinin ardından, bölgedeki hastanelerin de depremde hasar gördüğü belirtildi. İskenderun Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım kısmının çöktüğü görüldü. Eski devlet hastanesi olarak bilinen binanın çöken kısmında hemşirelerin ve hastaların enkaz altında olduğuna yönelik bilgiler söz konusu.Yine hatların zarar görmesinden dolayı Malatya Valiliği, kentte şebeke suyunun içilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Tarihi Yapılar da Zarar Gördü

Malatya’da yapımına 1893’te başlanan ve 1912’de tamamlanan tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi’nin yıkıldığı tespit edildi. Malatya’da, Hamidiye Mahallesi Cezmi Kartay Caddesi’nde bulunan tarihi Yeni Cami de yıkıldı. Caminin çöktüğü, ayakta sadece duvarlarının bir bölümünün kaldığı görüldü. Depremden etkilenen Antep’te tarihi Gaziantep Kalesi’nin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında bulunan bazı burçlar, depremin etkisiyle yıkılırken, enkaz yola saçıldı. Deprem nedeniyle Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Latin Katolik Kilisesi yıkıldı.

Depremin vurduğu illerdeki kötü hava koşulları hayatı ve arama kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.  Bugün Maraş, Antep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Urfa ve Adıyaman’da kar, Hatay, Osmaniye, Adana’da yağmur etkili olacak. Tüm kentlerde önümüzdeki birkaç gün havaların oldukça soğuk geçeceği aktarılıyor.

Dünyadan Destek ve Taziye Mesajları

Yaşanan depremin ardından bir çok dünya ülkesi destek açıklamasında bulundu. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin yardıma hazır olduğunu açıkladı. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ulaşacağını ve Avrupa Birliği ortak yardımlarını yönlendireceğini belirtti. Yunanistan da, deprem nedeniyle Türkiye’ye yardım gönderileceğini duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, depremle ilgili açıklama yaparak Fransa’nın acil yardıma hazır olduğunu duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise İngiltere’nin yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Azerbaycan da deprem nedeniyle Türkiye’ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi gönderileceğini duyurdu. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yapılan açıklamada ise ülkeye arama kurtarma ekipleri göndereceklerini açıklandı.