;
Ekonomi Politika

10 AB Ülkesi Ekonomik İyileştirme Planlarının Yeşil Olmasını İstiyor

10 AB ülkesi, 9 Nisan’da yayımladıkları açık mektupta ekonomik iyileştirme planlarının AB Yeşil Düzen ile paralel olması çağrısında bulundu. Mektupta, kriz ile başa çıkarken kısa vadeli çözümlere odaklanılmaması gerektiği uyarısı yer aldı.  

Haber: Kate Abnett

Çeviri: Çisil Sevinç

İsveç, Hollanda, İtalya, İspanya ve diğer altı ülke Perşembe günü (9 Nisan) yaptıkları çağrıda, koronavirüs salgınının yarattığı ekonomik tahribatın iklim değişikliği eylemini zayıflatacağı endişesiyle AB’nin yeşil bir iyileştirme planı geliştirmesi talebinde bulundu.

Avrupalı maliye bakanlarının dijital olarak gerçekleştirdiği konferansta, 10 çevre ve iklim bakanı açık bir mektup yayımladı ve bütün kurtarma paketlerinin düşük karbonlu bir gelecek sağlanabilmesi için Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Düzen stratejisini desteklemesi gerektiğini söyledi.

Mektupta Paris Anlaşması’na atıfta bulunularak, “Dünyaya ve vatandaşlarımıza AB’nin zor zamanlarda dahi iklim nötr olma yolunda ve Paris Anlaşması’nı uygulamada bir örnek teşkil edeceğini belirten güçlü bir siyasi mesaj göndermeliyiz” ifadeleri yer aldı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Mektubu imzalayan diğer altı ülke Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Portekiz, Letonya ve Lüksemburg oldu.

AB’nin en büyük iki ekonomisine sahip Almanya ve Fransa ise imzacılar arasında yer almadı.

AB liderleri, birliğin koronavirüse karşı hazırlanan ekonomik iyileştirme planlarının yeşil dönüşüm ile paralel olması gerektiği konusunda geçen ay uzlaşmıştı ancak bu konuda belirli taahhütler getirilmemişti.

İmzacı 10 ülke; yenilenebilir enerji, sürdürülebilir ulaşım, enerji verimliliği ve AB Yeşil Düzen hedeflerine yararlı olacak diğer adımlara yönelik yapılan yatırımların artırılmasını istiyor.

Bu hedeflerin amacı 2050 yılına kadar birliğin seragazı emisyonlarını net sıfıra ulaştırmak.

Mektupta, “Yeşil Düzen, AB için yeni bir kalkınma stratejisi sunuyor. Bu strateji hem ekonomilere teşvik sağlıyor ve yeni iş imkanları doğuruyor, hem de yeşil dönüşümün verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor” denildi.

Mektupta, ülkelerin küresel salgın karşısında kısa vadeli çözümler üretmesinin AB’yi gelecek yıllarda fosil yakıt ekonomisine bağımlı hale getirebileceği uyarısı yer aldı.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.