;
Ekonomi

1 Trilyon Euroluk Yeşil Plan Onaylandı

Avrupa Birliği hükümetleri fosil yakıt projelerinin finansmanını ve havaalanı genişlemelerini durdurmayı kapsayan 1 trilyon euroluk yeşil planını onayladı.

Avrupa Yatırım Bankası’nın (AYB) AB’nin iklim değişikliğiyle mücadelede liderlik yapma niyetinin bir işareti olarak ortaya koyduğu “İklim Bankası” planı, geçen yıldan beri tartışılıyordu.

1 trilyon euro, 2030 yılına kadar iklim, biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilirlik odaklı projelere harcanacak. Banka, “tüm finansman faaliyetlerinin” de bu yılın sonuna kadar Paris İklim Anlaşması’yla uyumlu hale getirileceğini söylüyor.

AYB Başkanı Werner Hoyer yaptığı açıklamada, “Bu, karbonsuzlaşmaya ve yeşil, dayanıklı ve sosyal açıdan kapsayıcı bir ekonomiye giden yolda Avrupa’nın rolüne büyük bir katkı. COVID-19 elimizdeki tek kriz değil” dedi.

Çevre grupları geçen yıl AYB’nin önerilerini memnuniyetle karşılamıştı, ancak son versiyonun orijinal hedeflere göre biraz zayıfladığını söylüyorlar.

Petrol ve doğalgaz projelerini finanse etmeyi durdurma süresi bir yıl geriledi ancak bazı diğer zarar verici projeler 2022’ye kadar destek almaya devam edecek.

Kalkınma ve çevresel sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir koalisyon olan Counter Balance’ın yöneticisi Xavier Sol, “Bu yol haritasını benimseyen Avrupa hükümetlerinin kararları bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Uygulamada, bu, AYB’nin 2020’nin sonunda Paris’e uyumlu hale gelmeyeceği anlamına geliyor. İklim aciliyeti ışığında, bu kaçırılmış bir fırsat” dedi.

Yine de, gruplar iklim değişikliğinin AYB için bir öncelik olarak resmen tanınmasını memnuniyetle karşıladılar ve havalimanı genişlemelerini finanse etmeyi durdurma eylemini “ileriye doğru kayda değer bir adım” olarak nitelendirdiler.

AYB’nin, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 1,5 derece artış ile sınırlandırma taahhüdüne resmen uyum sağlayarak küçük ama önemli bir değişiklik daha yapması bekleniyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi