COP30’un ikinci gününde onlarca protestocu, iklim zirvesinin yapıldığı alana girerek, iklim eylemi ve ormanların korunmasını talep etti. Güvenlik görevlileri protestoculara müdahale etti.
Öfkeli bir şekilde bağıran protestocular, bu yıl Brezilya’nın Amazon bölgesindeki Belem kentinde düzenlenen BM iklim zirvesine dünyanın dört bir yanından binlerce delegenin katıldığı BM yerleşkesine erişim talebinde bulundu.
Bazı protestocular, toprak hakları çağrısı yapan sloganların yazılı olduğu bayraklar sallarken, bazıları ise “Topraklarımız satılık değil” yazılı dövizler taşıdı.
Tupinamba topluluğundan sadece bir isim kullanan yerli topluluk lideri Nato, “Parayı yiyemeyiz. Topraklarımızın tarım işletmelerinden, petrol aramalarından, kaçak madencilerden ve kaçak ormancılardan temizlenmesini istiyoruz” dedi. Güvenlik görevlileri protestocuları geri itti ve masaları girişi engellemek üzere dizdi.
Protestocular olayların ardından dağıldılar. Çatışmanın ardından kısa süre sonra dağılan protestocular, yüzlerce kişilik bir grup halinde alana doğru yürüdüler. Güvenlik görevlileri olaylar yatıştıktan sonra delegelerin alandan çıkmalarına izin verdi. Zirvenin düzenlendiği alanın güvenliğinden BM sorumlu.
Bir sözcü yaptığı açıklamada, “Bu akşamın erken saatlerinde bir grup protestocu, COP’un ana girişindeki güvenlik bariyerlerini aşarak iki güvenlik görevlisinin hafif yaralanmasına ve mekanda da küçük çaplı hasara yol açtı” derken şöyle devam etti:
“Brezilya ve BM güvenlik görevlileri, belirlenen tüm güvenlik protokollerini izleyerek mekanı korumak için koruyucu önlemler aldı. Yetkililer olayı araştırıyor. Mekan tamamen güvenli hale getirildi ve COP müzakereleri devam ediyor.”
Mekanın ana girişi onarım çalışmayı nedeniyle kapatıldı. BM iklim ajansı, girişin Çarşamba sabahı yeniden açılacağını söyledi. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, yerli toplulukların bu yılki COP30 müzakerelerinde kilit oyuncular olduğunu vurgulamıştı.
Bu haftanın başlarında onlarca yerli topluluk lideri, görüşmelere katılmak ve ormanların nasıl yönetileceği konusunda daha fazla söz sahibi olmak için tekneyle zirveye gelmişti. Birçok yerli topluluğu ormandaki devam eden sanayi ve kalkınma projelerinden rahatsız.


