Çalışma, taahhüt edilen 570’ten fazla projeye yapılan yatırımın yıllık yaklaşık 6,9 milyon metrik tonluk temiz hidrojen üretim kapasitesini desteklediğini bildirdi.
Hidrojen Konseyi, hükümetlerin hidrojeni karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra enerji güvenliği ve sanayi büyümesi için bir araç olarak görmesiyle birlikte, temiz hidrojen projelerine yapılan küresel kümülatif yatırımın 130 milyar doları aştığını belirtti.
Sektör grubu, Tokyo’daki Hidrojen Enerjisi Bakanlar Toplantısı ile eş zamanlı olarak yayımladığı “Küresel Hidrojen Pusulası 2026” isimli raporunda, taahhüt edilen 570’ten fazla projeye yapılan yatırımın yıllık yaklaşık 6,9 milyon metrik tonluk temiz hidrojen üretim kapasitesini desteklediğini bildirdi.
Raporda, projelerin yaklaşık %90’ının ya inşaat halinde ya da faal durumda olduğu belirtildi. Raporda, Çin’in taahhüt edilen küresel yenilenebilir hidrojen kapasitesinin yarısından fazlasını oluşturduğu, Avrupa’nın yatırım sıralamasında ikinci geldiği ve ABD’nin ise düşük karbonlu hidrojen kullanımında lider konumda bulunduğu ifade edildi.
Konseye göre, hâlihazırda yürürlükte olan politikalar 2030 yılına kadar yıllık 6 milyon tonluk hidrojen talebini destekleyebilir, hükümetlerin mevcut önlemleri tamamen uygulamaya koyması durumunda ise buna 5 milyon ton daha eklenebilir.
Yine de sektör ciddi engellerle karşılaşmaya devam ediyor. Yüksek üretim maliyetleri ve düşük karbonlu bu yakıta yönelik zayıf taleple beraber, yeşil hidrojen geliştiricileri dünya genelinde yatırımlarını kıstı ve bazı projeleri iptal etti.
Yeşil hidrojen için ideal adaylar olarak görülen çelik üretimi ve uzun mesafe taşımacılığı gibi elektriklendirilmesi zor sektörler, düşük karbonlu bu yakıta geçişin pahalı olduğunu düşünüyor.


