Politika

“Temiz Hava Haktır, TBMM Madde 50’yi Onaylamamalı”

Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan iklim aktivistleri, “Temiz hava hakkımız için TBMM, Madde 50’yi onaylamamalıdır. TBMM halka verdiği sözü tutmalıdır.” dedi.

İklim aktivistleri, kamuoyunda “havayı kirletme izni” olarak bilinen yasa tasarısı Madde 50’ye karşı Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz Şubat ayında özelleştirilen kömürlü termik santralların çevre mevzuatından dördüncü kez muaf tutulmasının uzatılması meclis gündemine gelmiş, 14 Şubat’ta meclisteki tüm partilerin ortak kararıyla yasal düzenleme geri çekilmişti. Buna karşın geçtiğimiz hafta Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçen yeni tasarıyla, aynı yasal düzenleme tekrar TBMM’nin gündemine gelmiş durumda.

Bu gelişmeye karşı bugün (15 Kasım Cuma) iklim aktivistleri, Beşiktaş’ta bulunan Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına iklim grevcisi gençler Atlas Sarrafoğlu, Deniz Cevikus ve Samra Samer de destek verdi. “Temiz Hava Haktır” sloganının atıldığı basın açıklamasında “TBMM Sözünü Tut, Temiz Hava Haktır” ve “ÇŞB Termik Santralları Durdur” pankartları açıldı.

Basın açıklamasını Sıfır Gelecek Kampanyası adına Nuran Yüce gerçekleştirdi. Yüce yaptığı açıklamada Madde 50’yle özelleştirilen termik santrallara havayı kirletme izni verilmek istendiğini belirterek böylece termik santral sahibi şirketlerin 3 yıl daha çevre yatırımlarını gönüllerince erteleyebileceklerini söyledi. Yüce, bahsi geçen santralların bulundukları bölgelerde havayı, suyu, toprağı zehirlediğini, insanları kanser ettiğini, doğada tahribat bıraktığını ve buna izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Şirketlerin Değil, Halkın Sağlığının Yanında Durun

Yüce konuşmasında, aynı yasa tasarısının daha önce de kamuoyunda büyük tepki çektiğini ve geçtiğimiz Şubat ayında TBMM’de tüm partilerin ortak kararıyla geri çekildiğini hatırlatarak, “Böylece çevre yatırımlarını tamamlamamış olan santralların, 2019 sonu itibariyle kapatılması kesinleşmişti. TBMM, söz vermişti” dedi. Konuşmasında milletvekillerine de seslenen Yüce, milletvekillerinden bu konuda daha önce verilen doğru kararı sürdürmelerini istedi ve “şirketlerin yanında değil, halkın sağlığının yanında durun” dedi.  Yüce, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisini kullanarak çevre mevzuatına uygun hareket etmeyen termik santrallara karşı görevini yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çevreyi korumakla yükümlü olduğunu vurgulayan Yüce, bakanlığın başta kömürlü termik santrallar olmak üzere fosil yakıt projelerine çevre etki değerlendirmesi olumlu kararı vermemesi gerektiğini söyledi.

Nuran Yüce, basın açıklamasını: “Temiz hava hakkımız için TBMM, Madde 50’yi onaylamamalıdır. TBMM halka verdiği sözü tutmalıdır.” diyerek sonlandırdı.

Basın açıklaması ardından söz alan genç iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu da yasa tasarısına karşı change.org üzerinden açılan “Temiz Hava Haktır” imza kampanyasının 100 bin imzaya dayandığını söyledi. Sarrafoğlu, toplanan imzaların meclise iletileceğini belirterek konuya duyarlı herkesi imza kampanyasına destek vermeye davet etti.

'TBMM Sözünü Tut, Havayı Kirletme İzni Verme' kampanyasını sen de destekle!

Önceki Haberler

Petrol ve Gaz Sahalarındaki 4 Kat Artış İklim Hedeflerinin Yakalanmasını Zorlaştırıyor

2023 yılının son 100,000 yılın en sıcak yılı olmasına rağmen, petrol ve gaz endüstrisi küresel…

28 Mart 2024

Yerel Seçimlerde Oy Kullanacak Gençlerden Çağrı: “Güçlü İklim Politikaları Talep Ediyoruz”

Yerel seçimlere katılan adaylardan, seçimlerden önce iklim kriziyle mücadele sözü vermelerini talep eden Genç İklim…

28 Mart 2024

Hukukçulardan “Kayyım Raporu”: Kayyım Döneminde Yaşanan Ekolojik Tahribatlar Sıralandı

Yerel seçimlere sayılı günler kala Özgürlük için Hukukçular Derneği Ekoloji Komisyonu, Kent Hakkı Bağlamında Kayyum…

28 Mart 2024

Afşin-Elbistan’da Kömür Sevdası Bitmiyor: Yeni 2 Ünite için Bakanlık’ta Toplanılacak

Afşin-Elbistan’da kömürlü termik santral kapasitesini artırma projesinin ÇED raporu 2 Nisan’da görüşülecek. Çalışmalara göre, halihazırda…

28 Mart 2024

WWF-Türkiye’den İklim Dostu Kentler için Yerel Yönetim Adaylarına Çağrı

İklim krizi ve doğal afetlere dirençli, sürdürülebilir kentler oluşturmada belediyelerin önemli rol oynadığını belirten WWF-Türkiye,…

27 Mart 2024

AB Ülkeleri Bloktan Ormansızlaşma Yasasını Hafifletmesini İstiyor

AB’nin yaklaşık 20 üyesi Salı günü Brüksel'den bloğun ormansızlaşma karşıtı yasasının kapsamını daraltmasını ve askıya…

27 Mart 2024