Ekonomi

AB İyileştirme Fonu Yeşil Düzenlemeler Getirse de Fosil Yakıtları Yasaklamıyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa ekonomisini koronavirüsün olumsuz etkilerinden korumak için getirdiği finansman paketine iklim şartları getirileceğini bildirdi. Ancak bu şartlar arasında fosil yakıtların tamamen yasaklanması yer almıyor.

Haber: Kate Abnett

Çeviri: Çisil Sevinç

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Perşembe günü (28 Mayıs) yaptığı açıklamada Avrupa ekonomisini koronavirüsün olumsuz etkilerinden korumak için hazırlanan devasa finansman paketine iklim şartları getirileceğini bildirdi.

Ancak fosil yakıtların yasaklanacağına dair bir açıklamada bulunulmadı.

Avrupa Komisyonu, Çarşamba günü (27 Mayıs) sunduğu 2021-2027 yılları için 1.1 trilyon euroluk bütçe paketi ve 750 milyarlık yeni bir ekonomik iyileştirme fonu ile 2050 yılına kadar “iklim nötr” olma hedefini hayata geçirmeyi planlıyor.

Teklifte yer alan bütçenin %25’i iklim ödeneğine ayrılacak. İyileştirme fonundan para desteği alınması için yeşil projelere harcanmayacak paraların dahi iklim şartlarını karşılaması gerekecek.

Desteğe ihtiyacı olan ülkeler, Komisyonun değerlendireceği harcama planlarını blokun yeşil hedeflerine zarar vermeme prensibiyle hazırlayacak.

AB iklim başkanı Frans Timmermans Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Eğer planlar bu prensiple uyumlu olmazsa, AB’den finansal destek alamayacaklar. Kabul etmeliyim ki, bazı geçiş bölgelerinde doğalgaz kullanımı kömürden yenilenebilir enerjiye geçmek için gerekli olabilir” dedi.

Doğalgaz yakıldığında kömüre kıyasla %50 daha az emisyona sebep olsa da, uzmanlara göre yeni doğalgaz altyapılarının inşa edilmesi onlarca yıl sürecek emisyonlara davetiye çıkararak AB iklim hedeflerini engelleyebilir.

AB paketinin 40 milyar euroluk adil dönüşüm fonunun dahil olduğu bazı kısımları, doğalgazı açıkça dışarıda bırakıyor.

AB enerji komiseri Kadri Simson, bu fonun doğalgazın da dahil olduğu bütün fosil yakıt yatırımlarını kısıtladığını söyledi.

Komisyon, yeşil finans için planlanmış AB tanımlarının aynı zamanda yatırımlara rehberlik edeceğini belirtti. Bu kurallar doğalgaz yatırımlarının, şirketlerin onlara yatırım yapmalarını engellemese de, yeşil etikete sahip olmalarını engelleyecek.

Komisyon’un finansman tekliflerinin yürürlüğe girebilmesi için bütün üye devletlerin onayından geçmesi gerekiyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Önceki Haberler

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda

Prof. Dr. Levent Kurnaz, yıl içinde bugüne kadar 69 günde sıcaklık rekoru kırıldığını hatırlatırken, gelecek…

19 Nisan 2024

Ekonomistler Uyarıyor: İklim Felaketini Önlemek için Milyarlarca Dolara İhtiyaç Var

Sivil toplum uzmanları ve ekonomistler, zengin ülkelerin hükümetlerinin, iklim krizinin en kötü etkilerini önlemek için…

19 Nisan 2024

Yeni Rapor: Karbon Yakalama Çeliğin Karbonsuzlaştırılmasında Önemli Rol Oynamayacak

Yeni bir rapora göre karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojisinin düşük yakalama oranı, yüksek maliyetler…

19 Nisan 2024

Okyanus Anlaşması, Hemen Şimdi!

Atina’da düzenlenen “Okyanuslarımız” konferansında AB ve bazı ülkeler diğer ülkelere, BM’nin benimsediği okyanus anlaşmasının hızla…

18 Nisan 2024

İklim Değişikliği Her Yıl 38 Trilyon Dolarlık Kayba Neden Olabilir

Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, CO2 emisyonları bugünden itibaren büyük ölçüde azaltılsa bile,…

18 Nisan 2024

Yeni Nesil Doğa Akademisi Başvuruları Başladı

Artıyeşiliz girişiminin Eskişehir’deki üniversite öğrencileri için başlattığı Yeni Nesil Doğa Akademisi başvuruları bekliyor.  İklim krizine…

18 Nisan 2024