;
Politika

Suriye de Paris Anlaşması’nı İmzalıyor; ABD Artık Yalnız!

Suriye, Almanya’nın Bonn kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 23. Taraflar Konferansı’nın (COP23) 2. gününde Paris İklim Anlaşması’nı imzalayacağını açıkladı. Suriye’nin anlaşmayı imzalayacağını duyurmasının ardından Paris Anlaşması’na taraf olmayan BM ülkesi olarak geriye sadece ABD kaldı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 23. Taraflar Konferansı (COP23), Almanya’nın Bonn kentinde devam ediyor. İklim Zirvesinin dün gerçekleşen (Salı) oturumunda Suriye heyeti Paris İklim Anlaşması’nı imzalayacağını duyurdu. Heyet adına açıklama yapan Suriye Çevre Bakan Yardımcısı Wadah Katmawi, “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin Paris İklim Değişikliği Anlaşması’na olan taahhüdünü teyit etmek ve uluslararası hedeflere ulaşma yolunda anlaşmaya taraf olan üyelere karşı sorumluluğumuzu bildirmek istiyorum” dedi.

Şam yönetiminin bu taahhüdüyle birlikte, Donald Trump liderliğindeki ABD dışında dünyada 2015 Paris İklim Anlaşması’na taraf olmayan ülke kalmamış oldu.

ABD’den Suriye’ye Anlaşma Tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise düzenlenen günlük basın toplantısında Suriye’nin Paris İklim Anlaşması’nı imzalayacağını ilan etmesinin “ironik” olduğunu belirtti. Sözcü, “Eğer Suriye hükümeti havaya karışanları bu kadar umursuyorsa kendi halkına karşı gaz kullanmaması gerekirdi” diye konuştu. Suriye’nin anlaşmayı destekleyeceğini açıklamasının ardından dışarıda kalan tek ülkenin ABD olacağının hatırlatılması üzerine Nauert, “Müsteşar Yardımcısı Tom Shannon, Almanya’nın Bonn şehrinde gerçekleşecek toplantıya katılarak ABD’yi temsil edecek. Genel olarak Paris Anlaşmasına bakışımızda bir değişiklik olmadı. Bu konuda Başkan’ın kararını takip edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.