;
Bilim

ABD de Kabul Etti: İklim Değişikliği İnsan Kaynaklı!

Trump sonrası iklim anlaşmasından imzasını çeken ABD hükümeti, iklim değişikliğinin gerçek ve “çok yüksek ihtimalle” insan kaynaklı olduğu konusunda net saptamalar içeren Climate Science Special Report (İklim Bilimi Özel Raporu) raporunu yayımlamak zorunda kaldı.

Dördüncü Ulusal İklim Değerlendirmesi olarak bilinen daha büyük bir raporun parçası olarak yayımlanan İklim Bilimi Özel Raporu, Amerikalıların günlük hayatının etkileyen iklim değişikliğinin gerçek olduğu ve ‘çok yüksek ihtimalle’ insan kaynaklı olduğunu söylüyor.

Rapor, geçtiğimiz 115 yıllık süreçte küresel sıcaklık ortalamasının yaklaşık 1 derece arttığını ve bunun rekorlar kıran aşırı hava olaylarına yol açtığını ortaya koyuyor. Çalışma, küresel ve uzun dönemli ısınmanın “kesin” olacağını belirtirken insanlığın- sürdüğümüz otomobiller, kullandığımız fosil yakıtlar ve yok ettiğimiz ormanlarla bağlantılı olarak- suçlanmasından daha ikna edici bir açıklama bulunamayacağını ifade ediyor.

Raporun yayımlanmasının ardından Beyaz Saray sözcüsü Raj Shah yaptığı açıklamada ise iklimin hep değiştiğini ve bundan sonra da değişeceğini söyledi. Sözcü, “İklim Bilimi Özel Raporunda da belirtildiği gibi, gelecekteki iklim değişikliğinin büyüklüğü seragazı emisyonlarına önemli ölçüde bağlı olacak” şeklinde konuştu.

Raporda sunulan bilimsel fikirbirliğine rağmen, ABD Çevre Koruma Dairesi, web sitesindeki iklim değişikliği ile ilgili referansları kaldırırken bilim insanlarını konuyla ilgili bilimsel raporlar sunmaktan alıkoyuyor.

Federal hükümetin yazdırdığı raporun bulguları, küresel ısınmayı bir Çin hilesi olarak gören ve Çevre Koruma Dairesi’nin başına fosil yakıt sektörünün müttefiki Scott Pruitt’i getiren ABD Başkanı Donald Trump’ın bu konuda aldığı pozisyona aykırı.